U Modriči je danas održan okrugli sto pod nazivom „Zajednička odgovornost za dobrobit zajednice“ sa ciljem promocije prednosti socijalnog preduzetništva za razvoj lokalnih zajednica, te potencijalu razvoja socijalnog preduzetništva u ovoj opštini.  

Događaju, koji je organizovalo Udruženje građana „Budućnost“ u partnerstvu sa Udruženjem građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharin“ iz Bijeljine i Udruženjem žena „Maja Kravica“ iz Bratunca, prisustvovali predstavnici opštinske uprave Modriče, kao i udruženja koja imaju potencijal ili već provode socijalno preduzetništvo.

„Današnji događaj predstavlja jedan u nizu konsultativnih sastanaka o promociji Nacrta Zakona o socijalnom preduzetništvu koji treba da bude usvojen u Republici Srpskoj. Ovakav sastanak je već održan u Bijeljini, danas u Modriči, a u aprilu nastavljamo sa promocijom u Bratuncu. Cilj je da se promoviše Nacrt Zakona o socijalnom preduzetništvu, da se otvori diskusija, ali i promovišu mogućnosti koje daje novi Zakon, koji svakom onom koji želi da se bavi socijalnim preduzetništvom daje status, ali je takođe tačno definisano koji su to pravni subjekti koji mogu na taj način da posluju i na koji način će biti registrovani“, rekao je Dragan Joković, izvršni direktor udruženja Otaharin iz Bijeljine.

On je naglasio da je plan da se udje u pregovore u vezi sa osnivanjem Savjetodavnog tijela sa Vladom Republike Srpske u kojem će sjediti predstavnici društveno odgovornih preduzeća i organizacija sa područja Republike Srpske i dalje nastaviti konsultacije oko daljih izmjena i dopuna ostalih zakona, poput Zakona o radu.

Jelena Mišić, direktorica UG „Budućnost“ istakla je da je ponosna na saradnju sa organizacijama, institucijama koje su se odazvale ovom sastanku, kao i da vjeruje da djeluju sa istim ciljem, što se pokazalo kroz odziv učesnika.

„Mnogo je organizacija na našoj opštini koje rade sa ranjivim kategorijama i mislim da trebamo jedni sa drugima sarađivati i pružati podršku, a ne biti prepreka, sve u cilju podrške ranjivim kategorijama sa kojima radimo. Nacrt zakona o socijalnom preduzetništvu je jedan korak naprijed ka poboljšanju uslova života naših korisnika/ca“, zaključila je Mišić.

Ovaj događaj je dio projekta „Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH“, finansiranog od strane Austrijske razvojne agencije, koji u BiH implementira CARE International. Cilj projekta je jačanje kapaciteta šest nevladinih organizacija kako bi se poboljšao pristup socijalnim pravima, zaštiti i njezi ranjivih kategorija u BiH.