Udruženje građana “Budućnost” je osnovano 1996. godine u zemlji u kojoj je u tom momentu malo ko imao viziju uspjeha i pozitivinih rezultata. Nas nije pokolebala činjenica da smo tek izašli iz ratnih dešavanja, jer je volja da pomognemo ugroženim ženama bila jača od svega. Bili smo jači od svih razlika koje su nam nametnute i od podjela koje niko od nas nije želio. UG “Budućnost” je ujedinilo podjeljene u njihovoj muci i ponosni smo što već dvije decenije rušimo barijere, mjenjamo zakone i pomažemo najugroženijima.

Sigurna kuća Modriča – mjesto istinske sigurnosti

Nakon četiri godine pružanja različitih vrsta pravnih pomoći, od kojih su najčešće bile one vezane za povrat imovine i nasilje u porodici, odlučujemo da uzmemo stvar u svoje ruke i otvaramo prvu sigurnu kuću za žrtve nasilja u Republici Srpskoj. Ubrzo nakon toga uspjeli smo da se izborimo da se nasilje u porodici zakonom inkriminiše kao krivično djelo, a veoma smo ponosni i na naš zagovarački rad iz 2003. godine kada se prvi put na ovim prostorima reguliše pitanje ravnopravnosti i sprečavanje diskriminacije među polovima u različitim sferama. Istim tempom nastavili smo i u 2005. godini kada smo se izborili za usvajanje najvažnijeg zakona- Zakona o zaštiti od porodičnog nasilja u RS, koji je ubrzo zatim usvojen i u Federaciji BiH koji žrtve nasilja zvanično štiti i daje im nadu za bolje sutra. Danas, u našu sigurnu kuću može da se smjesti 16 žena žrtava nasilja, što je veliki uspjeh u odnosu na početke, ali još uvijek smo daleko od konačnog cilja. UG “Budućnost” i dalje svu svoju snagu usmjerava na podizanje svijesti cjelokupne javnosti da prepoznaju važnost podrške ugroženim ženama, onima kojima je upravo ova kuća jedino istinsko svjetlo na kraju tunela. Usvajanje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici 27. septembra 2019. godine takođe je zasluga, između ostalog, i našeg dugogodišnjeg truda i rada, ali je i dokaz da se itekako vrijedi boriti, a naročito za prava onih koje to ne umiju same.

Svaka peta žena u BiH preživjela nasilje- Ne budi dio statistike

Statistike kažu da je svaka peta žena u BiH doživjela neki oblik nasilja od strane partnera, ipak, samo 5,5 odsto ih se obratilo određenoj instituciji za pomoć. Činjenica da je svaka četvrta žrtva nasilja je prijavila nasilje nadležnim institucijama govori da se mi kao društvo moramo još više i jače potruditi da ovoj pošasti stanemo u kraj. Žene vrlo često sebe ne prepoznaju kao žrtvu, šute o nasilju, nerijetko štite partnera ukoliko neko primjeti da sa njima nešto nije u redu, a patrijarhat i tradicija koji su duboko ukorijenjeni u našem društvu ženi ne dopuštaju da se izbori za sebe i svoja prava. UG „Budućnost“ u svom radu na zbrinjavanju žrtava nasilja, radi i na njihovom psihološkom, ali i ekonomskom osvješćivanju, kako bi po izlasku iz sigurne kuće mogle da nađu pravi put dalje. To je dug, mukotrpan i spor proces, ali mi nikada nismo ni birali lakši put.

Široka lepeza usluga koje nudimo

Osim sigurne kuće u kojoj psihološku, pravnu i medicinsku pomoć godišnje dobije više stotina žena i djece žrtava nasilja, UG “Budućnost” je učestvovalo u donošenju brojnih izmjena zakona koji se tiču zaštite žrtava nasilja, pokrenulo besplatan SOS telefon (1264) koji je žrtvama dostupan 24 sata, organizovalo niz humanitarnih akcija, te otvorilo prvi Muški cenar u BiH kojem tim stručnjaka radi psihosocijalni tretman onih koji su već počinili nasilje, ali i preventivne aktivnosti namjenjene svim muškarcima iz zajednice, jer bez te karike, svaki rad na potpunoj eliminaciji nasilja je nepotpun.

Ukoliko želite da nam pomognete da izgradimo bolju i ljepšu budućnost, da pomognemo žrtvama i njihovoj djeci da izađu iz kruga nasilja, kontaktirajte nas na broj telefona +387 53 820 701.

Misija i vizija

Naša istorija

Udruženje građana „Budućnost“ je organizacija koju je osnovalo nekoliko žena, optimistkinja, čvrsto vjerujući u bolju budućnost bosanskohercegovačkog društva. Od samog početka svog rada pa do danas , bili smo i ostali vijerni  svojoj primarnoj strategiji – promociji i zaštiti ženskih  ljudskih prava.

Godinu dana nakon pružanja besplatne pravne pomoći našim sugrađanima, tačnije 18. decembra 1996. godine, registrovali smo udruženje građana „Budućnost“, vjerujući da ćemo organizovanim radom postizati mnogo veće efekte. Registrovanjem udruženja naš rad se polako iskristalisao u pravcu prevencije nasilja u porodici i generalnog osnaživanja žena kao marginalizovane grupe. Obrazovane, samostalne, ekonomski osnažene, nediskrimisane i žene koje ne smiju da trpe nasilje, bile su i ostale glavni cilj i motiv našeg postojanja.

1996.

Upravni odbor UG „Budućnost“ na svojoj sjednici, održanoj 19. septembra 2000. godine, donio je Odluku o osnivanju sigurne kuće, a već 18. decembra iste godine sa radom počinje prva sigurna kuća u Republici Srpskoj.

2000.

U februaru 2010. godine UG ”Budućnost“ analizira opštu poziciju muškaraca u našem društvu; stav međunarodnih organizacija u vezi sa nasiljem u porodici; stav domaćih institucija u vezi zaštite; podrške žrtvama nasilja; kao i stav o sankcionisanju i radu sa učiniocima nasilja i kao rezultat tog istraživanja nastaje muški centar, koji je zvanično otvoren na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama 25. novembra 2010. godine u Modriči.

2010.

Od 2015. godine UG „Budućnost“ je nosilac međunarodnog sertifikata za sistem upravljanja kvalitetom prema standardu BAS EN ISO 9001:2008, dok smo od maja 2018. godine, nakon resertifikacije, nosioci međunarodnog sertifikata za sistem upravljanja kvalitetom prema standardu BAS EN ISO 9001:2015. ISO (International Organization for Standardization – Međunarodna organizacija za standardizaciju) je najveća institucija u svijetu koja razvija i publikuje međunarodne standarde. Riječ je o mreži nacionalnih institucija za standarde 160 zemalja, po jedan član iz svake zemlje, a čiji centralni Sekretarijat se nalazi u Ženevi.

2015.