Udruženje građana „Budućnost“ godinu iza sebe pozdravlja sa osmjehom na licu, zbog svih onih rezultata koje smo, kao tim, ostvarili tokom proteklih 365 dana i u želji da nam nova 2019. godina bude ista, ali i bolja. Vrijeme je novogodišnjih želja i odluka, a mi nama želimo još više uspješnih projekata, usavršavanja, napredovanja u ličnom i poslovnom smislu, a isto to želimo svima vama, koji nas vjerno pratite sve ove godine.

Ako se po jutru dan poznaje, onda je naše jutro, u ovom slučaju sam početak godine, odmah u startu pokazao kakva nas godina čeka, jer smo upravo 2018. godinu započeli potpisivanjem ugovora o početku implementacije dva nova projekta. Godinu smo nastavili organizujući humanitarnu akciju za pomoć petnaestogodišnjoj Nini Bližnjaković iz Doboja, kojoj je novac bio neophodan za odlazak na liječenje u inostranstvo. Novac koji smo prikupili zahvaljujući humanim sugrađanima uplaćen je na račun Nininog oca prvih dana februara.

Mart i april protekli su u svojevrsnim posjetama predstavnika stranih organizacija. Prva od njih bila je posjeta nove programske službenice švajcarske organizacije Iamaneh, Isabelle Jost, koja je odnedavno preuzela poslove vezane za Bosnu i Hercegovinu, a druga je posjeta predstavnika Fondacije Medicor iz Lihtenštajna, Ricus Jacometti-ja, koji je želio da se upozna sa radom Muškog centra u cilju dalje zajedničke saradnje. Pored toga, ne smijemo zaboraviti da smo, u cilju borbe protiv korupcije, u aprilu usvojili Plan integriteta iako kao nevladina organizacija nismo imali zakonsku obavezu. (Plan integriteta je, između ostalog, preventivni antikorupcijski dokument u kome je sadržan skup mjera kojima se sprečavaju i otklanjaju mogućnosti za nastanak i razvoj različitih oblika koruptivnog ponašanja.)

U maju smo započeli implementaciju još jednog projekta, ali smo se isto tako posvetili i većoj promociji rada sa učiniocima nasilja u regijama u kojima to nije zastupljeno, te smo u Višegradu organizovali okrugli sto „Važnost psihosocijalnog tretmana učinilaca nasilja u BiH“ koji je okupio veliki broj stručnjaka koji direktno ili indirektno rade sa učiniocima i žrtvama nasilja i kojima smo tom prilikom predstavili rezultate projekta čiji cilj je upravo rad sa učiniocima, te uspostavljanje tretmanskih centara za učinioce nasilja. Na naše veliko zadovoljstvo prisutni su bili i g-din. David Saunders ispred UN Women-a i g-din Johan Norqvist ispred Švedske ambasade, koji su pozdravili naš rad na ovom polju i dali nam podstrek za dalje djelovanje.

Ljeto je bilo,  između ostalog, rezervisano i za radna putovanja. Poesbno ćemo izdvojiti konferenciju MenMove! U Švajcarskoj, jer su predstavnici naše organizacije u junu bili jedni od panelista na ovoj prvoj međunarodnoj konferenciji o značaju rada sa učiniocima nasilja, koja je održana u Bazelu i koja je okupila eminentne stručnjake iz oblasti rodno-zasnovanog i nasilja u porodici. Odlazak u Bazel smo iskoristili i kao razmjenu iskustava između partnerskih organizacija švajcarske organizacije Iamaneh i unapređenja rada sa učiniocima nasilja, ali i generalno sprečavanja nasilja.

Istovremeno sa putovanjima, vrijedno smo radili na novim projektima, te smo u julu i avgustu započeli implementaciju još dva nova projekta.

U septembru smo se uspješno resertifikovali na standard BAS EN ISO 9001:2015 (međunarodni standard za sistem upravljanja kvalitetom rada). Bio je ovo mjesec kada je predstavnica UG „Budućnost“ u glavnom gradu Gruzije-Tbilisiju, predstavila Analizu provođenja Akcionog plana za implementaciju UNSCR 1325 u BiH, ali je ovo takođe bio mjesec kada je još jedna predstavnica UG „Budućnost“ imenovana u Komisiju za izradu novog Protokola o postupanju u slučajevima nasilja u porodici na području opštine Modriča. Tokom mjeseca septembra radili smo i na međusektorskoj saradnji i koordinisanom djelovanju u lokalnim zajednicama, te smo održali okrugli sto kojem je prisustvovao veliki broj subjekata zaštite iz dobojske regije. Od septembra do novembra radili smo na dopuni dječijeg izvještaja o stanju prava djece u BiH za UN Komitet za prava djece u Ženevi.

U oktobru su predstavnici UG „Budućnost“ bili jedan od ukupno osam predavača, na konferenciji evropske Mreže za rad sa učiniocima nasilja, koja je održana u Pragu u Češkoj.

U novembru smo započeli provođenje različitih aktivnosti u okviru svjetske kampanje „16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama“ koju smo ove godine provodili zajedno sa evropskom Mrežom za rad sa učiniocima nasilja (sa posebnim naglaskom na psihosocijalni tretman učinilaca nasilja), ali i zajedno sa svim ostalim organizacijama civilnog društva iz Bosne i Hercegovine.

Bio je ovo mjesec u kojem smo promovisali Nacrt novog Pravilnika o načinu sprovođenja zaštitne mjere – obavezan psihosocijalni tretman učinilaca nasilja na kojem smo radili mjesecima unazad, dok je na javnom servisu RTRS emitovan spot o važnosti rada sa učiniocima nasilja koji  je zajedno sa Pravilnikom rezultat dvogodišnjeg projekta finansiranog od strane Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), uspješno završenog 30. novembra 2018. godine. U mjesecu novembru smo takođe izradili Strateški plan Udruženja za period  2019-2021 godine, učestvovali na trodnevnom treningu za osnaživanje osoba koje rade sa djecom koja su preživjela traumatska iskustva, te ugostili predstavnicu njemačke organizacije Medica Mondiale, Barbaru Horstmann.

Godinu smo završili, onako kako najbolje znamo, kao jedan od panelista međunarodne konferencije „Institucionalni odgovor i saradnja u suzbijanju nasilja prema ženama i nasilja u porodici“, te potpisivanjem ugovora o početku implementacije trogodišnjeg projekta Evropske unije.

Koristimo ovu priliku da se zahvalimo na saradnji i povjerenju svim našim dugogodišnjim donatorima, saradnicima, drugim organizacijama civilnog društva, medijima, institucijama, volonterima i svima onima koji su na bilo koji način ostavili svoj trag u UG “Budućnost”  i da vam poželimo srećnu i uspješnu Novu 2019. godinu!