Predstavnici udruženja građana „Budućnost“ iz Modriče najoštrije osuđuju čin ubistva policijskog službenika Slađenka Tubina, koji je nastradao vršeći redovnu dužnost u slučaju nasilja u porodici. Takođe, izražavamo iskreno saučešće porodici ubijenog policajca.

Kako navode mediji, policajac Slađenko Tubin ubijen je kada je na njega iz lovačke puške pucao Marko Šabić, koji se prije toga posvađao sa suprugom, zatim izbo svog oca, a pucajući na policajca metkom okrznuo i svoju maloljetnu kćerku.

Ubistvo policajca prilikom intervencije u slučaju porodičnog nasilja, otvara niz pitanja, poput onih gdje je sistem zakazao i šta dalje?

Zaštita žrtava od bilo kog vida nasilja, uključujući i nasilje u porodici, počinje prepoznavanjem samog nasilja. Subjekti zaštite moraju konstantno i redovno da se edukuju za prepoznavanje svih vrsta oblika nasilja, ali i da procjene rizik o ponavljanju nasilja i opasnosti koje određena osoba, koja čini nasilje, ima. Upravo iz tog razloga je od izuzetne važnosti da se usvoje izmjene u Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici RS, u kojem će, između ostalog, procjena rizika biti obavezna.

Podizanje svijesti javnosti o nasilju u porodici je od krucijalne važnosti i ono ne smije da se dešava samo tokom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja, već je neophodna konstantna edukacija, kako bi se ovakvi i slični tragični događaji, umanjili i na kraju iskorijenili.

Nasilje u porodici, kao i nasilje nad ženama i djecom, predstavljaju ogroman izazov u BiH. To je problem koji je odnedavno izašao iz privatne u javnu sferu, s obzirom da se dugo vremena percipirao kao privatna porodična stvar. Ipak, smrtni ishodi, poput ovog juče, itekako govore da nasilje nije privatna stvar, niti je ikad i bila.

U posljednjih pet godina samo u sigurnoj kući u Modriči, zbrinuto je više od 200 žena žrtava nasilja, a siva statistika je daleko veća. Neprijavljivanje nasilja i samostalna borba sa nasilnikom, može da dovede do tragedije. Spriječimo je!