Sedam predstavnica partnerskih organizacija Kvinna till Kvinna-e, uključujući Udruženje građana „Budućnost“, bile su učesnice studijske posjete koja je održana od 23. do 28. septembra u glavnom gradu Gruzije, Tbilisiju.

Tokom boravka u Gruziji razgovarano je o kontekstima naših zemalja, sličnostima i razlikama između ženskih pokreta, te o implementaciji Rezolucije Vijeća sigurnosti UN 1325 „Žene, mir i sigurnost“ (Rezolucija 1325 je  prva Rezolucija Vijeća sigurnosti koja se konkretno bavi  uticajem rata na žene  i djevojčice i ženskim doprinosom rješavanju konflikta i održivom miru).

S obzirom na političku situaciju zemalja učesnica studijske posjete, uvezivanje ženskog nevladinog sektora u rješavanju konfliktnih i postkonfliktnih situacija je od velikog značaja.

„Razmjena iskustava i ideja je od velikog značaja za rad naših organizacija. UG „Budućnost“ od osnivanja održava partnersko-prijateljske odnose sa organizacijama civilnog društva u BiH, a zajednički odlazak na putovanja van BiH i prilika da se predstave naš rad i zemlja, po povratku uvijek donesu neku novu energiju za rad. I BiH i Gruzija su 90ih nažalost iskusili ratna dešavanja, ali interesantno je bilo čuti poglede iz uglova žena, aktivistkinja koje su tokom tog perioda stasavale i vodile neke svoje borbe, osnivale organizacije, odupirale se krizi i problemima. Hvala Kvinna till Kvinna koja nam je omogućila da upoznamo mnogo divnih, pametnih, sposobnih žena-boraca za ljudska prava“, rekla je stručna saradnica za odnose s javnošću UG „Budućnost“, Dajana Ilić.

Učesnice studijske posjete imale su priliku da upoznaju i profesoricu Lelu Gaprindashvili koja je bila vodič „Feminističe ture“, organizvane s ciljem upoznavanja sa istorijom ženske borbe u Gruziji, te su tako između ostalog obišle prvu žensku školu u Tbilisiju, upoznale se sa pismima gruzijskih intelektualki tokom Balkanskih ratova, ali i sa radom žena koje su 1918. godine izborile pravo glasa u ovoj zemlji. 

Osim toga učesnice su obišle i naselje interno raseljenih lica iz Južne Osetije, te se upoznali sa radom nevladine organizacije koja je između ostalog pokrenula socijalno preduzeće koje pravi i prodaje nakit na mnogim turističkim destinacijama u gradu i državi.