Predstavnice Udruženja građana „Budućnost“ Modriča održale su proteklog vikenda trodnevnu radionicu sa predstavnicima/ama institucija iz opština Domaljevac-Šamac, Vukosavlje i Šamac na kojoj se radilo na izradi „Strategije informisanja javnosti i podizanja svijesti građana o ulozi i mjestu Civilne zaštite u lokalnim zajednicama”.

Ova aktivnost je organizovana u okviru projekta „Uspostavljanjem održivih modela saradnje i koordinacije – do efikasnijeg sistema zaštite i oporavka zajednica pogođenih poplavama“ koji se provodi u pomenute tri opštine. Učesnici radionice bili su predstavnici i predstavnice zakonodavne i izvršne vlasti, obrazovanja, zdravstva, kao i mediji iz sve tri opštine, koji su zajedničkim snagama ukazivali na propuste, dobre strane, ali i mogućnosti koje su nam na raspolaganju, kako nam se katastrofalne poplave iz 2014. godine više ne bi ponovile.

„Razgovarali smo o dobrim i lošim stranama komunikacije u odnosu građani-institucije-mediji prilikom poplava iz 2014. godine, a opšti utisak svih učesnika bio je da je veliki broj dezinformacija doveo do panike i nepromišljenih poteza građana, te da se na tom segmentu mora puno više raditi. Ono što je zaključeno takođe, jeste da se mora napraviti detaljan plan, ali i imenovati osobe nadležne za davanje izjava, kako bi se spriječile loše situacije iz pomenute 2014. godine. Svi učesnici radionice dali su svoje prijedloge i smjernice za izradu Strategije koja će  se, nakon što bude završena, naći pred odbornicima na sjednicama skupština sve tri opštine, učesnice pomenutog projekta“, rekla je direktorica UG „Budućnost“ Gordana Vidović.

Projekat je podržala Evropska unija.