Udruženje građana „Budućnost“ u srijedu je, u okviru projekta „Uspostavljanjem održivih modela saradnje i koordinacije – do efikasnijeg sistema zaštite i oporavka zajednica pogođenih poplavama“, organizovalo završnu radionicu „Usaglašenim modelom saradnje do bržeg  razvoja lokalnih zajednica“.

Cilj održavanja radionice bila je prezentacija rezultata projekta i uspostavljanje sektorske saradnje i koordinacije u svrhu stvaranja povoljnijeg ambijenta i perspektive u procesu izgradnje zajednica otpornih na poplave i druge katastrofe, ali i održivog razvoja sve tri ciljane lokalne zajednice u kojima se projekat provodio posljednjih godinu dana, a to su Šamac, Vukosavlje i Domaljevac-Šamac.

Ućešće su uzeli predstavnici/ce opštinskih uprava, skupština opština, obrazovnih i zdravstvenih ustanova, centara za socijalni rad, civilne zaštite, te nevladinih organizacija sa projektom obuhvaćenih opština.

Radionicu je pozdravnim riječima otvorila direktorica UG „Budućnost“ Gordana Vidović istakavši  da je projekat kroz aktivnosti okupio oko 2000 djece, da su školama dodijeljene 72 knjige, te tri učenice nagrađene putem likovnog i literarnog konkursa. Građanima je dodijeljeno 38 grantova, iako je projektom bilo planirano samo 30, s ciljem podsticanja poljoprivrednih i preduzetničkih djelatnosti. Opštinama je podijeljen značajan broj sadnica u okviru podrške ekološkim akcijama, a donirane su i po dvije ručne radio stanice za civilnu zaštitu. Takođe, podržan je  i rad zdravstvenih ustanova – Sanacija sektorske ambulante u Gornjoj Slatini u Šamcu, uređenje pristupa Ambulanti porodične medicine u Vukosavlju i nabavka medicinske opreme za Dom zdravlja u Domaljevcu.

U okviru radionice održana je i diskusija na kojoj su prisutni učesnici pohvalili saradnju sa UG „Budućnost“ navodeći da su im aktivnosti projekta mnogo doprinijele u svakodnevnom radu, te da ova organizacija svojim djelovanjem predstavlja značajan resurs na ovom području. Istaknuto je da i dalje imaju brojne probleme u svojim zajednicama, te da bi im dobro došla dalja saradnja sa UG „Budućnost“, u smislu zajedničkog provođenja nekih novih aktivnosti, a s ciljem prevazilaženja postojećih teškoća.  

Po završetku diskusije zaključeno je da  je neophodno raditi na uspostavljanju sektorske, međuinstitucionalne saradnje, te saradnje sa organizacijama civilnog društva, provoditi aktivnosti uvezivanja preduzetnika i/ili proizvođača,  podržati osnivanje privrednih komora i/ili poljoprivrednih zadruga radi lakšeg kretanja i opstanka na tržištu, raditi na aktivnostima izrade i usvajanja Lokalnog akcionog plana za djecu, ali i na poboljšanju sveukupne komunikacije i saradnje, te razvijanju projektnih planova, u skladu sa Sporazumom o saradnji potpisanom između opština Vukosavlje, Šamac, Domaljevac – Šamac i UG „Budućnost“ Modriča.

Nakon sumiranja zaključaka obavljena je svečana dodjela knjiga za osnovne i srednje škole, nagrada za nagrađene učenike/ce učesnike likovnog i literarnog konkursa, te zahvalnice institucijama za učešće u projektu.

Podsjećamo, projekat „Uspostavljanjem održivih modela saradnje i koordinacije – do efikasnijeg sistema zaštite i oporavka zajednica pogođenih poplavama“ realizuje UG „Budućnost“ Modriča, a finansirala je Evropska unija i provodio se na području opština Šamac, Vukosavlje i Domaljevac – Šamac.