UG „Budućnost“ Modriča je 28. maja 2019. godine, u prostorijama JP Srpski kulturni centar Modriča realizovalo završnu konferenciju pod nazivom “Zajedno u borbi protiv korupcije”.

Konferencija je organizovana u okviru projekta „Razvijenje antikorupcijskih praksi u lokalnim zajednicama“, koji uz podršku Ambasade SAD-a u BiH, u lokalnim zajednicama: Šamac, Vukosavlje, Odžak, Modriča i Brod realizuje UG „Budućnost“ iz Modriče.

Cilj realizacije ovog događaja je prezentacija sveukupnih rezultata, ali i preporuka, do kojih se došlo prilikom implementacije projekta.

Učešće na konferenciji uzeli su predstavnici institucija i organizacija iz projektom obuhvaćenih opština, te djeca nagrađena tokom konkursa za najbolji video ili literarni rad.

Prisutnima je predstavljena Analiza o percepciji građanki i građana Šamca, Vukosavlja, Odžaka, Modriče i Broda o rasprostranjenosti i elementima korupcije, te su prezentovani i dječiji video i literarni radovi koji su nagrađeni na konkursu u okviru antikorupcijske kampanje. Poseban segment konferencije bio je posvećem diskusiji s ciljem razmatranja uloge svakog pojedinca  u borbi protiv korupcije, sistemskoj borbi protiv iste, te podsticanju mladih na pozitivne forme ponašanja. Ono što je pozitivno iznenađenje konferencije jeste činjenica da je veliki broj djece uzeo učešće u diskusiji Tokom konferencije je istaknuto da  je korupcija značajna tema o kojoj treba govoriti, te je ovom prilikom upućena posebna čestitka organizatoru od strane prisutnih.

„Nakon plodonosne diskusije izdvojeni su i najvažniji zaključci i preporuke koji će biti upućeni Komisiji za provođenje Strategije borbe protiv korupcije RS, radi zalaganja za nove antikoruptivne aktivnosti. Neki od zaključaka su da je o korupciji važno dugotrajno govoriti i da iz tog razloga trebamo nastaviti sa ovom praksom, zatim je zaključeno da su mladi, naročito oni koji traže posao,najugroženiji i da posebnu pažnju treba posvetiti pravovremenom i adekvatnom sankcionisanju izvršioca i nalogodavaca koruptivnih radnji, kao i to da je nephodno raditi na povećanju svijesti stanovništva o tome šta sve predstavlja korupciju i da je važno istu prijaviti, uz što veću uključenost medija i organizacija civilnog društva kao resursa podrške“, rekla je Biljana Savičić, koordinatorka projekta.