Sinoć je u prostorijama Srpskog kulturnog centra u Modriči, održana panel diskusija na temu rodno zasnovanog nasilja. Povod za održavanje bila je međunarodna kampanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” koja se i ove godine tradicionalno obilježava širom svijeta.

S obzirom da je Udruženje građana “Budućnost” godinama unazad dio pomenute kampanje i da organizuje niz aktivnosti kako bi se podigla svijest građana o tome zašto za rodno zasnovano nasilje nema opravdanja, vrlo rado smo pristali da budemo predavači na pomenutoj panel diskusiji i prenesemo svoja iskustva zainteresovanim ženama.

“Jako nam je važno nam da tih 16 dana dopremo do što većeg broja naših sugrađana. Održavamo ulične akcije, onlajn kampanje, sastanke sa subjektima zaštite, podsjećamo na važne brojeve telefona u slučajevima nasilja i sl. i iako mi sve to radimo i ostalih 349 dana u godini, primjetili smo da nas, upravo tokom trajanja same kampanje, kontaktira više žena nego obično i sama činjenica da je do nekoga došao naš apel da je nasilje važno i neophodno prijaviti, nam govori da smo na dobrom putu. Hvala Aktivu žena PDP koje su posvetile svoje vrijeme i diskutovale o temi o kojoj ne smije da se ćuti i bilo je zadovoljstvo održati predavanje na kojem je ukazano kome i gdje se žene mogu obratiti za pomoć u slučaju nasilja, koji su to brojevi koje mogu pozvati, ali i upoznati ih sa vrstama nasilja, s obzirom da se fizičko nasilje lako prepoznaje, međutim mnogo veći problem predstavljaju psihičko ili ekonomsko nasilje koje žene zbog patrijarhata i tradicije doživaljavaju kao nešto što se podrazumijeva”, istakla je Dajana Ilić, stručna saradnica za odnose s javnošću UG “Budućnost”.

Organizator diskusije bio je Aktiv žena PDP-a iz Modriče koje su, na ovaj način, željele da daju svoj doprinos borbi protiv nasilja nad ženama.