Predstavnici UG „Budućnost“ iz Modriče i UG „Vive žene“ iz Tuzle su u periodu od 12. do 14. juna 2017. godine održali  trening za profesionalce sa područja 6 opština iz Republike Srpske u projektu „Korak bliže ka zaustavljanju nasilja u porodici/ Psihosocijalni tretman počinilaca nasilja“.

Treningu, koji je održan u Vitezu, prisustvovali su profesionalci iz policijskih stanica iz Sokoca, Rogatice i Višegrada, centara za socijalni rad iz Sokoca, Višegrada, Rogatice, Bratunca i Milića,  Osnovnog suda iz Višegrada, Okružnog suda iz Sarajeva, opštine Višegrad, Psihijatrijske bolnice iz Sokoca, Doma zdravlja iz Srebrenice, nevladinih organizacija, te predškolskih i obrazovnih ustanova.

Glavni fokus ovog događaja bio je uvezivanje različitih institucija učesnica projekta, otkrivanje nedostataka i prednosti u radu, ali i razgovor o normativnim i pravnim okvirima o postupanju sa žrtvom i počiniocem nasilja, itd. Najviše prostora dalo se razgovoru o zaštitnoj mjeri psihosocijalni tretman počinilaca nasilja i razmjeni mišljenja o tome zašto se ova mjera ne provodi toliko često koliko bi trebalo.

Iz UG „Budućnost“ su rekli da podnošenje zahtjeva za izricanje neke od zaštitnih mjera treba da dođe od samih institucija i da su upravo ovakvi tipovi seminara i edukacija od velikog značaja u procesu rada na zaustavljanju nasilja u porodici.

Institucije, poput recimo Centra za socijalni rad, moraju biti te koje pokreću postupak da se izrekne prijedlog za neku mjeru prije nego što slučaj dođe do suda. Senzibilizacija, edukacija i prije svega profesionalnost stručnjaka u radu sa počiniocima nasilja, jedan je od ciljeva ovog treninga, ali i cijelog ovog projekta, kako bi psihosocijalni tretman počinilaca nasilja zaživio, ali i održao se na duge staze. Smatramo da smo za ova tri dana ostvarili zadani cilj “, rekli su u ovom Udruženju.

Iz UG „Vive žene“ naglasili su da se važnost ovog treninga ogleda u nekoliko aspekata.

Jedan od njih jeste da su se profesionalci međusobno povezali i razmjenili iskustva u radu na slučajevima porodičnog nasilja. Drugi aspekat je znanje koje su usvojili o važnosti karike koja nedostaje u čitavom sistemu borbe protiv nasilja u porodici, a koja podrazumijeva rad sa počiniocima nasilja kao jednim od uzroka ovog problema. Treći aspekt je senzibilizacija profesionalaca u radu sa žrtvama porodičnog nasilja, jer su prošli kroz iskustvene radionice“, rekli su u UG „Vive žene“ i dodali da ohrabruje činjenica što je treningu učestvovao znatan broj mladih profesionalaca koji su svojim učešćem dali značajan doprinos i pokazali želju da se kroz djelovanje u svojim institucijama aktivno bave ovom problematikom.

Projekat „Korak bliže ka zaustavljanju nasilja u porodici/ Psihosocijalni tretman počinilaca nasilja“ realizuje se u dvije regije Republike Srpske: regija Istočno Sarajevo i Bijeljinska regija,a uz finansijsku podršku organizacije UN Women.