Udruženje građana „Budućnost“ je nevladina organizacija osnovana 1996. godine sa sjedištem u Modriči. Udruženje svoju djelatnost vrši na teritoriji Bosne i Hercegovine. Organizaciju je osnovalo nekoliko žena, optimistkinja, čvrsto vjerujući u bolju budućnost bosanskohercegovačkog društva. Od samog početka svog rada pa do danas , Budućnost je, kao organizacija, oduvijek bila vjerna svojoj primarnoj strategiji – promociji i zaštiti ženskih  ljudskih prava.

Istovremeno, mora se imati u vidu jedna nepobitna činjenica, a to je da je u vrijeme početka našeg rada najvažnije pitanje u zemlji bilo uspostavljanje mira, što je bio samo jedan u nizu procesa iz kojeg su žene bile u potpunosti isključene. Danas, 20 godina poslije rata, pitanja građanskih, političkih i socijalnih prava žena još uvijek nisu važna pitanja u Bosni i Hercegovini.

Upravo zahvaljujući Udruženju građana “Budućnost” kao i mnogim drugim ženskim organizacijama u BiH, koje su proteklih godina djelovale prilično subverzivno unutar javnog bh. prostora u cilju poboljšanja položaja žena u našem društvu, svjetlo dana su ugledale brojne zakonodavne mjere poput izbornih kvota (najmanje 30% osoba manje zastupljenog pola na kandidatskima listama), zatim Zakona o ravnopravnosti polova BiH, Zakona o zaštiti porodice od nasilja i mnogih drugih zakona i regulativa. Ipak, naša borba još uvijek traje jer postoje još brojna druga pitanja kojima se moramo pozabaviti kako bismo žene pomaknuli sa margina bh. društva bliže, prema centru. Pored aktivnosti u području lobiranja i zalaganja, Budućnost je organizacija prepoznatljiva po svom radu na prevenciji nasilja u porodici i zaštiti preživjelih, zatim u pružanju podrške ženama u javnom i političkom životu. Pored aktivnosti u području lobiranja i zalaganja, Budućnost je organizacija prepoznatljiva po svom radu na prevenciji nasilja u porodici i zaštiti preživjelih, zatim u pružanju podrške ženama u javnom i političkom životu, podizanju svijesti žena i šire javnosti o svojim pravima kao i raznim drugim devijantnim ponašanjima i problemima u društvu, uz prevazilaženje etničkih barijera i davanje doprinosa procesu izgradnje mira u Bosni i Hercegovini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *