Predstavnici udruženja građana „Budućnost“ održali su danas konstruktivnu panel diskusiju kojoj su prisustvali brojni stručnjaci, pedagozi, psiholozi, defekolozi, ali i učenici osnovnih i srednjih škola i na kojoj su pobliže predstavljena prava djeteta.

UG „Budućnost“ u saradnji sa međunarodnom organizacijom Save the children već treću godinu provodi aktivnosti na povećanju vidljivosti djece u lokalnim budžetima, što je ujedno i bila tema današnje diskusije na kojoj su govorile Gordana Vidović predsjednica UG „Budućnost“, Zorica Vasiljević direktorka OŠ „Sutjeska“ i Milana Milojević diplomirana defektologinja.

 „Ulaganje u djecu mora da bude obaveza države je nekako glavna poruka današnje panel diskusije. Djeca su jedina i isključiva budućnost ove države i što prije to shvatimo, prije ćemo imati pozitivne rezultate. Ulaganje u djecu je potrebno u svim sferama, a na današoj panel diskusiji složili smo se da je ulaganje najpotrebnije u sferi obrazovanja, zdravstva, kulture i socijalne zaštite. Ulaganja u djecu postoje, ali uglavnom nisu zasnovana na realnim potrebama djece, te je istraživanje koje smo mi proveli, a koje je uključivalo realne potrebe djece i njihovih roditelja veoma važno. Upravo te realne potrebe sadržane su u nacrtu Lokalnog akcionog plana koji još uvijek nije usvojen od strane Skupštine opštine Modriča i na čije usvajanje nećemo morati čekati još dugo“, rekla je koordinatorka volontera učesnika u projektu „Ulaganje u djecu“, Biljana Marić.

Neki od glavnih zaključaka današnje panel diskusije bli su: nastaviti sa akcijama povećanog izdvajanja za djecu u lokalnim budžetima, uspostaviti još čvršću saradnju između Asocijacije srednjoškolaca u BiH i organizacija koje provode projekat  na povećanju vidljivosti djece u lokalnim budžetima i koristiti snagu koju ova asocijacija ima, dodatno medijski propratiti sve aktivnosti u sklopu ovog projekta ulaganja u djecu i insistirati na vidljivosti Nacrta lokalnog akcionog plana sa ciljem njegove promocije i konačnog usvajanja u SO Modriča, itd.