Udruženje građana „Budućnost“ 25. novembra 2010. godine otvorilo je prvi Muški centar u Bosni i Hercegovini koji se nalazi u Modriči i danas proslavlja svoj šesti rođendan. Muški centar simbolično je otvoren na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

 

Od 2010. godine do danas, kroz Muški centar je prošlo preko 3.000 muškaraca. Neki od njih su prošli psiho-socijalni tretman, dok su drugi učestvovali u svim ostalim segmentima našeg rada, a ono na šta smo posebno ponosni jeste činjenica da su muškarci koji su radili sa stručnjacima u našem Muškom centru, sada osobe koje žive urednim porodičnim životom bez nasilja.

Zahvaljujući „after care“ segmentu našeg rada, odnosno praćenju ponašanja korisnika nakon završetka tretmana, možemo da vidimo koliko muškaraca primjenjuje naučeno u svakodnevnom životu, a podaci su itekako pozitivni.

Svi zaposleni su u posljednjih šest godina završili niz edukacija i obuka, prisustvovali velikom broju seminara i radionica, kako u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, tako i u inostranstvu, a zahvaljujući šestomjesečnoj obuci „Psihosocijalni tretman počinitelja nasilja u porodici“, koju su vodili profesori  iz Društva za psihološku pomoć Zagreb prof. dr Dean Ajduković i prof. dr Marina Ajduković, prvi put u BiH dobili smo edukovane profesionalce za rad sa počiniocima nasilja.

A ko je to izgledalo prilikom samog otvaranja možete vidjeti na fotografijama klikom na link ispod: