Prethodnih dana smo dobili mnogo čestitki od naših dugogodišnjih saradnika/ca i prijatelja/ica povodom 25 godina rada i postojanja Udruženja i sada kada su se utisci malo slegli, želimo da se zahvalimo svima vama koji ste odvojili svoje vrijeme da budete jedan od razloga naše sreće tokom priprema za godišnjicu.

Hvala vam za svaku lijepu riječ, za sve poklone kojima ste nas nesebično obasipali, ali i za poruke o budućnosti za još makar 25 godina rada, ako ne i više.

Pomenućemo samo neke od čestitki koje su nam upućene, iako su nam sve jednako mnogo značile i na svakoj smo jednako zahvalni.

Vaš jubilej 25. godina postojanja i rada na trenutak zaustavi svakodevnu kolotečinu i vrati me u mnoge trenutke koji su vezani za naše zajedničko djelovanje. Nekako smo zajedno stasali lično, profesionalno, kolegijalno, prijateljski… I sve ove godine opstajali. Dešavala se prirodna smjena generacija, različite društvene turbulencije a mi smo se svemu prilagođavali. S vjerom da ćemo nastaviti koračati zajedno, nizati uspjehe, od srca vam želim sretan jubilej i puno daljih uspjeha”.

Jasminka Džumhur, Ombudsmenka za ljudska prava u Bosni I Hercegovini

“Povodom 25 godina postojanja i rada, Vama, cjelokupnoj organizaciji i svim zaposlenima, upućujemo iskrene čestitke.  U proteklih četvrt vijeka Udruženje građana „Budućnost“ je uspijevalo održati visoke standarde svog rada i djelovanja, koji su se u najizazovnijim poslijeratnim vremenima ogledali u misiji borbe za priznavanje i  unapređenje kako ženskih, tako i ljudskih prava uopšte. Pored pokretačke uloge u društvenom životu opštine Modriča, u kojoj primarno djelujete, Vaša misija, ogledajući se u brojnim inicijativama i zagovaračkim aktivnostima, je ostavila trag na životima brojnih žena koje su se suočavale sa različitim oblicima nasilja širom Republike Srpske. Želimo vam da i dalje ostanete istrajni u Vašoj borbi za izgradnju društva jednakih prilika i mogućnosti za sve. Živjele”.

Mirjana Lukač, direktorica Gender centra Republike Srpske

“Čestitam vam vaš jubilej, 25 godina postojanja i uspješnog rada. Izuzetna mi je čast i još veće zadovoljstvo što sam imao priliku da sa vama podijelim četvrtinu vijeka i što sam vas upoznao na samom početku vaše važne misije koju ste sve ove godine vodili dostojanstveno, snažno i nepokolebljivo. Svojim radom ste ostavili veoma vidljive rezultate u domenu ostvarivanja i afirmacije prava žena, kao i u razvoju našeg društva u cjelini. Želim vam dobro zdravlje i još mnogo, mnogo godina uspješnog rada.

Zlatoljub Mišić, savjetnik Ombudsmana za djecu Republike Srpske

Udruženje građana “Budućnost” je osnovano 18. decembra 1996. godine. Naša priča počinje sa završetkom rata u BiH. Bili su to teški dani za pokretanje bilo kakvog posla, a naročito nevladine organizacije, čiji prefiks „ne“ je ukazivao da radimo protiv vlade, odnosno protiv države. Uvidjevši probleme sa kojima su se u tom periodu suočavali mnogi naši sugrađani, a ponajviše one vezane za pravnu pomoć, Gordana Vidović odlučuje da, zajedno sa još četiri žene, uvede uslugu besplatne pravne pomoći za sve građane Modriče, i ne samo Modriče. Za naše stanovništvo to je bio težak period i trebala im je svaka vrsta pomoći, naročito pomoć u vezi sa povratom imovine, a pet entuzijastkinja činile su moguće i nemoguće da im izađu u susret. Bili su to sitni, ali ispostaviće se dalje, veoma važni, koraci za nastanak „Budućnosti“ kakvu je znate danas.

Nakon godinu dana pružanja besplatne pravne pomoći našim sugrađanima, registrovali smo Udruženje građana „Budućnost“ ne znajući šta nas sve čeka, ne znajući ustvari ništa više osim toga da je motiv pomoći našim sugrađanima. Registrovanjem Udruženja, naš rad se već polako iskristalisao u pravcu prevencije nasilja u porodici i generalnog osnaživanja žena. Obrazovane, samostalne, ekonomski osnažene, nediskrimisane i žene koje ne smiju da trpe nasilje, bile su i ostale glavni cilj i motiv našeg postojanja.

Modriča prva lokalna zajednica u kojoj je otvorena Sigurna kuća

Četiri godine nakon što smo se registrovali, Modriča postaje prva lokalna zajednica u Republici Srpskoj u kojoj je otvorena Sigurna kuća za smještaj žrtava nasilja u porodici i to upravo zahvaljujući UG „Budućnost“. Time smo, već tada, dali do znanja da je Modriča zaista opština koja ima nultu toleranciju na nasilje. U našoj Sigurnoj kući do danas pomoć je dobilo više od 3.500 žena i djece, od kojih je 126 djece bez roditeljske pratnje, a koji su preživjeli nasilje, a SOS linija, koja je aktivna od 1998. godine, nam zazvoni više od 1.000 puta godišnje. Jedan spašen život nam je potvrda da sve što radimo ne radimo džaba, a bilo ih je daleko više od jednog.

Otvaranjem prve Sigurne kuće u Republici Srpskoj, deceniju nakon toga i Muškog centra u kojem imamo niz edukativnih i kreativnih sadržaja za muškarce, a 2013. godine i Dnevnog centra za djecu iz porodica sa višestrukim problemima, obuhvatili smo krug podrške svima u lancu nasilja u porodici. Svoj rad smo standardizovali prema ISO standardima, postali dio brojnih međunarodnih i domaćih mreža sa kojima smo, zagovaranjem i lobiranjem, doprinosili do boljeg i demokratskijeg društva, a tim UG „Budućnost“ se redovno edukovao i davao svoj maksimum da borba za bolje i sigurnije društvo, društvo bez nasilja, ne bude samo slovo na papiru.

Realizovan niz obuka za osnaživanje žena za preduzetništvo

Posljednjih nekoliko godina organizovali smo niz obuka za osnaživanje žena za preduzetničke aktivnosti, shvativši da je ekonomska nezavisnost žena veoma bitan faktor u borbi protiv nasilja. Tek 5% žena smještenih u Sigurnu kuću je bilo zaposleno i upravo iz tog razloga, unazad par godina trudili smo se da kroz svaki projekat „proguramo“ podršku ženama žrtvama nasilja i omogućimo dodjelu grantova za njihovo samozapošljavanje. Uspostavljanjem zadruge dali smo na ozbiljnosti cjelokupnoj priči oko ekonomskog osnaživanja žena i trudimo se da koliko god je u našoj moći pružimo sigurnost ženama.

Od početka svog rada veliki akcenat smo stavljali i na humanost. Iako humanitarne akcije nisu bile primarna djelatnost naše organizacije, svakako su dio nas i prožimaju se kroz skoro svaki segment našeg rada. Od ideje da pokrenemo uslugu pružanja besplatne pravne pomoći građanima kako bi im koliko toliko olakšali da prebrode novonastalu poslijeratnu situaciju, preko Sigurne kuće i drugih naših organizacionih jedinica, svjesno ili nesvjesno humanost je uvijek bila neizostavan dio našeg djelovanja.

Od 1996. godine do danas kao organizacija smo prošli mnoge promjene. Od pet žena koje pružaju besplatnu pravnu pomoć u iznajmljenom prostoru, postali smo ozbiljna organizacija koja danas iza sebe ima nebrojeno mnogo projekata, izdatih publikacija, završenih istraživanja, provedenih obuka, medijskih i zagovaračkih kampanja, okruglih stolova i ono što je najvažnije ne možemo da izborijomo, a to je broj promjenjenih života.

Hvala vam što ste bili dio Udruženja građana “Budućnost” svih ovih 25 godina!