Udruženje građana „Budućnost“, u okviru projekta „Uspostavljanjem održivih modela saradnje i koordinacije do efikasnijeg sistema zaštite i oporavka zajednica pogođenih poplavama“, počelo je sa realizacijom radionica za učenike osnovnih i srednjih škola u opštinama obuhvaćenim projektom- Šamac, Vukosavlje i Domaljevac-Šamac.

Cilj radionica za učenike osnovnih škola jeste sticanje znanja i vještina za reagovanje u kriznim situacijama izazvanim prirodnim nepogodama, dok se sa učenicima srednjih škola realizuju edukativne radionice sa ciljem ekološke osvještenosti.

Prve radionice, u cilju edukacije učenika osnovnih škola o problemima u kojima se mogu naći tokom prirodnih nepogoda, kao i radionice o ekologiji prošle su veoma uspješno.

„Učenici su bili veoma zainteresovani za rad i aktivno su učestvovali u svim zadacima. Učenici nižih razreda su podijelili svoja iskustva iz velikih poplava koje su nas zadesile 2014. godine. Zadovoljni sam postignutim nivoom zainteresovanosti djece o problemima koji su vezani za prirodne nepogode, kao i načinima kako da se djeluje prilikom prirodne nepogode. Kada su u pitanju učenici srednjih škola, oni su obećali da će kao pojedinci učiniti sve što je u njihovoj moći da čuvaju i uređuju životnu sredinu u kojoj žive“, saopšteno je iz UG „Budućnost“.

Kako bismo učenike srednjih škola motivisali da budu primjer i onim malo mlađim od sebe, pokrenuli smo akciju pod nazivom „Srednjoškolci za čistu okolinu“, te im dali zadatak da u narednom periodu na društvenoj mreži Facebook pod heštegom #srednjoškolcizačistuokolinu objave fotografije neke ekološke akcije koju sami organizuju.

Pored edukativnih radionica koje se nastavljaju i u narednom periodu, u okviru projekta UG budućnost će organizovati i po jednu akciju čišćenja u svakoj lokalnoj zajednici gdje će se saditi sadnice voća ili drugog rastinja, kao i zajednički kamp u prirodi gdje će učesnici imati priliku da se edukuju o ekologiji, razmijene iskustva i prezentuju šta su to uradili tokom akcije čišćenja.

Projekat „Uspostavljanjem održivih modela saradnje i koordinacije do efikasnijeg sistema zaštite i oporavka zajednica pogođenih poplavama“ je podržala Evropska unija.