Udruženje građana „Budućnost“ i organizacija CARE International uspješno sarađuju od 2018. godine kroz projekat „Unapređenje socijalnih usluga, kroz jačanje NVO u BiH“ koji implementira CARE international, uz finansijsku podršku Vlade Češke Republike. Jedan od posljednjih rezultata te uspješne saradnje je i dolazak češke pripravnice Veronike Grosove u našu organizaciju.

Drago nam je što možemo razmjeniti iskustva sa njom i vidjeti primjere dobre, a možda i neke loše prakse i što možemo iz prve ruke vidjeti kako stvari funkcionišu u Češkoj. Nadamo se da će ova posjeta biti korisna za sve nas“, rekla je Jelena Mišić, direktorica UG „Budućnost”, dodajući da je plan je da se Veronika u narednom periodu upozna sa svim aktivnostima Udruženja, te se nada da će svojim aktivnim učešćem doprinijeti realizaciji istih.

Veronika je završila master program „Srednjoevropske i balkanske studije“ na Karlovom univerzitetu u Pragu, a kako sama kaže, u svom akademskom i profesionalnom, ali i ličnom životu, uvijek  se posebno interesovala za Bosnu i Hercegovinu, njenu istoriju, kulturu i društvo.

Još tokom studija počela sam raditi na polju međunarodnog razvoja i smatram da je tema ženskih prava vrlo važan dio toga. Željela sam da provedem više vremena u regiji koja me zanima, kako bih mogla da razumijem ne samo jezik, već i društvo i probleme lokalnog stanovništva. Očekujem da ću naučiti puno o organizaciji „Budućnost“ i njenim aktivnostima. Važno mi je da vidim kako funkcioniše lokalna NVO, kako sarađuju ili se bore sa partnerima, donatorima ili državnim tijelima i koja je njihova uloga u savremenom bosansko-hercegovačkom društvu. Kako već imam iskustva iz nevladinog sektora iz svoje zemlje, željela bih da doprinesem izgradnji kapaciteta UG „Budućnost“, jer verujem u važnost razmjene znanja preko granica“, istakla je Grossova.

Ona je dodala da je život u Modriči drugačiji od života u Pragu, ali da je upravo zato i došla ovdje.

“Tim „Budućnost“ je vrlo ljubazan i osjećam da sa njima imam prostora za razgovor o svojim idejama. Čitava organizacija je zaista profesionalna i rade nevjerojatan posao u zaštiti žrtava porodičnog nasilja i bore se za ženska prava uopšte “, istakla je češka volonterka.