Udruženje građana “Budućnost” angažovalo je aktiviste i aktivistkinje koji su tokom prošle i ove godine pomagali marginalizovanim osobama, ženama, starim osobama, osobama sa invaliditetom i onima koji su bili pogođeni pandemijom Covid-19, a koji žive na području opština Modriča i Vukosavlje.

Pomenuta aktivnost dio je projekta „Socio-ekonomske intervencije za umanjenje štetnih posljedica uzrokovanih pojavom virusa Covid-19 u Modriči i Vukosavlju“ (CONEX) koji se provodi u saradnji sa CARE international u BiH uz podršku Austrijske razvojne saradnje.

Kroz ovu aktivnost pružene su usluge poput: pomoć u obavljanju kućanskih poslova, odlazak u kupovinu i nabavku, prevoz do ljekara, pomoć, podrška i druženje sa korisnicima i slično, a sve u cilju pružanja podrške u zajednici i doprinošenja jačanju solidarnosti između generacija i unutar zajednice, smanjujući izolaciju uz postizanje dobrobiti ranjivih grupa, što je bilo od velikog značaja za krajnje korisnike.

„Po zanimanju sam bila prosvetna radnica, učiteljica i defektolog. Odlaskom u penziju ubrzo sam
počela volontirati u Sigurnoj kući u Modriči. Radeći i družeći se sa ranjivim i napuštenim licima u meni se probudila empatija prema takvim osobama. Po prestanku rada u Sigurnoj kući aktivirala sam se u pružanju podrške starim, bolesnim i iznemoglim licima. Moj odlazak kod njih stvarao je u njima sigurnost i osjećaj da nisu sami i napušteni i da se imaju kome da se obrate za pomoć. Kada odlazim kući uvijek je bilo isto pitanje: „Kada ćeš opet doći?“. To pitanje govori koliko su usamljeni i ranjivi, a u meni je budilo još veću empatiju prema njima. Trudiću se da i dalje učestvujem u aktivnostima pružanja podrške i pomoći takvim licima, jer stara narodna izreka kaže: Kad uzimaš – puniš ruke, a kad pružaš- puniš srce“
, istakla je jedna od aktivistkinja angažovanih kroz ovaj projekat.

Podrška aktivista značila je mnogo i korisnicima njihovih usluga. U nastavku vam prenosimo neke od njihovih izjava.

“Već godinama živim sama. Navikne se čovjek na tišinu i samoću, ali nije lako. Tek sada kada imam pomoć shvatam koliko je lijepo sa nekim popiti kafu i porazgovarati, a da ne pričam o tome koliku pomoć imam“, kroz suze je rekla korisnica D.G.
„Baš sam srećna što ste se nas sjetili. Sve mi je mnogo lakše kada imam pomoć i kad nam neko bar može otići po lijekove i namirnice za kuću, a ovo je i puno više od toga. Suprug mi je puno bolestan, a i ja sam. Ovaj momak nam je sve pripremio za sadnju povrća i pomogao da zasadimo, pa nemam riječi, mi to sami ne bismo mogli“
, istakla je korisnica B.LJ.

Iz Udruženja građana “Budućnost” ističu da je humana komponenta ovog projekta od velikog značaja za stanovnike Modriče i Vukosavlja i da su ponosni što mogu da implementiraju jedan takav projekat.

“Humanost je oduvijek bila dio našeg rada i ponosni smo kada vidimo da možemo da pomognemo i onima koji pomažu i onima kojima je pomoć potrebna”, rekla je Ana Cvijanović, koordinatorka projekta.