Početna

Živojina Mišića 4A
74480 Modriča, BiH

+387 53 820 701
buducnostmd@yahoo.com

Udruženje građana „Budućnost“ će, u petak 09.02.2018. godine, organizovati humanitarnu akciju za pomoć  petnaestogodišnjoj Nini Bližnjaković iz Doboja, koja boluje od težeg oblika leukemije.

Predstavnici UG „Budućnost“ će, zajedno sa volonterima, u petak od 10 do 14 časova na Trgu dr. Milana Jelića prikupljati sredstva za liječenje Nine Blažnjaković i ovom prilikom pozivamo sve naše sugrađane da dođu i daju svoj doprinos ovoj humanoj akciji.

Naime, Nini Bližnjaković je dijagnostifikovana leukomija, teži oblik - C920 Leucaemia myeloides acuta i za njeno liječenje neophodna su velika novčana sredstva. Nina se trenutno nalazi na liječenju u Beogradu i priprema se za odlazak u inostranstvo.

Pokažimo svoju humanost svi zajedno.

Pin It

 

Predstavnici Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske danas su posjetili Sigurnu kuću u Modriči i tom prilikom donirali četiri paketa higijene i hrane.

„Predstavnici ministarstva tradicionalno povodom novogodišnjih i božićnih praznika posjete sigurne kuće u Republici Srpskoj i štićenicima uruče poklone, upute podršku i daju do znanja da nisu zaboravljeni od strane Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva ", rekla je pomoćnica ministra porodice, omladine i sporta RS, Bosiljka Bošnjak.

Ona je tom prilikom istakla da svijest ljudi o potrebi prijavljivanja nasilja u porodici raste, kao i osjećaj žrtava za sigurno sklanjanje od nasilnika.

„U tri sigurne kuće u Modriči, Banjaluci i Bijeljini u protekla tri mjeseca pružena je podrška za 51 osobu, žrtve nasilja u porodici. Broj zahtjeva za ovaj vid zaštite i oporavka od nasilja u porodici raste iz godine u godinu“ dodala je Bošnjakova.

Biljana Đukić, voditeljica Sigurne kuće u Modriči zahvalila se resornom ministarstvu i pomoćnici ministra što su danas posjetili Sigurnu kuću i uručili pakete, naglasivši da su higijena i hrana uvijek dobrodošle.

„Saradnja sa Vladom Republike Srpske, ali i opštinama dobojske regije koju pokriva Sigurna kuća u Modriči je uznapredovala. Organizuju se radni sastanci i zajedničkim snagama pokušavamo da našemo rješenje kada su u pitanju žrtve nasilja u porodici“, rekla Đukićeva.

Ona je napomenula da se iz godine u godinu osjeti napredak u radu, te da je Udruženje građana „Budućnost“, pored Sigurne kuće koja je otvorena prije 17 godina, 2010. godine otvorilo Muški centar gdje se radi i sa počiniocima nasilja.

Pin It

 

Udruženje građana „Budućnost“ sa ponosom može da kaže da 2017. godinu završava veoma uspješno. Veselimo se novim radnim pobjedama, kojih će itekako biti. A kako je nama protekla godina na izmaku donosimo vam u sljedećim redovima.

2017. godinu započeli smo potpisivanjem ugovora o realizaciji novog projekta koji za cilj ima eliminaciju nasilja u porodici kroz psihosocijalni tretman sa počiniocima nasilja, te uspostavljanje tretmanskih centara u dvije regije Republike Srpske. S obzirom da „Budućnost“ od 2010. godine radi sa počiniocima nasilja u Muškom centru, projekat poput ovog bio je logičan slijed našeg daljeg djelovanja u tom pravcu.

Ova godina bila je i značajna kada je u pitanju podrška osobama sa mentalnim teškoćama. Tokom rada na projektu „Inicijativa za razvoj zaštićenog stanovanja za lica sa mentalnim teškoćama kroz male kućne zajednice“ i izrade situacione analize nedvosmisleno je prepoznata potreba za uvođenjem modela zaštićenog stanovanja kao jednog od najboljih načina zbrinjavanja hroničnih duševnih bolesnika, na šta smo mi, ali i Bolnica za hroničnu psihijatriju Modriča, ukazivali sve vrijeme trajanja projekta.

 

S obzirom da je UG „Budućnost“ uložila sve svoje napore da, prilikom katastrofalnih poplava koje su zadesile našu zemlju 2014. godine, pomognemo stanovništvu pogođenom poplavama, kao svojevrsan nastavak te pomoći, bile i aktivnosti koje smo tokom cijele 2017. godine provodili zahvaljujući projektu koji je finansirala Evrpska unija i koji se provodio u opštinama Šamac, Vukosavlje i Domaljevac-Šamac. Tako smo dodijelili ukupno 38 grantova za revitalizaciju privrednih aktivnosti stanovništa iz pomenutih opština, obnovili ambulantu porodične medicine u Gornjoj Slatini, donirali opremu i inventar Domu zdravlja Domaljevac-Šamac, finansirali asfaltiranje pristupnog puta ambulanti porodične medicine u Vukosavlju, poklonili 72 knjige za lektiru osnovnim i srednjim školama ovih opština, donirali sadnice drveća i cvijeća, te po dvije ručne radio stanice za civilnu zaštitu sve tri opštine. U okviru ovog projekta napisali smo dva veoma značajna dokumenta Strategija informisanja javnosti i Analiza rizika od poplava, koji će svaka od pomenutih opština usvojiti na sjednicama skupština.

 

Bila je ovo ujedno i 17. godišnjica rada Sigurne kuće, sedma godišnjica rada Muškog centra, a Budućnost je napunila 21. godinu.

I ove godine smo radili sa djecom, te smo tako organizovali niz edukativno-kreativnih radionica, panel diskusija, okruglih stolova, izložbi i kamp u prirodi za više od 3.000 djece iz Modriče, Šamca, Vukosavlja, Domaljevca…

Globalnu kampanju „16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama“ obilježili smo organizujući niz aktivnosti poput: okruglih stolova, uličnih akcija, Dana otvorenih vrata, memorijalnih posjeta.

U novembru 2017. godine krenuli smo u realizaciju aktivnosti na projektu „Poboljšanje pristupa uslugama za žene i djevojke žrtve porodičnog nasilja u Bosni i hercegovini“ kao partneri Fondaciji lokalne demokratije Sarajevo.

Naši zaposleni i ove godine su nastavili da se edukuju, te je tako „Budućnost“ bila učesnik brojnih obuka, treniga, edukacija, konferencija, te studijskih posjeta širom Bosne i Hercegovine, Austrije, Bugarske, Hrvatske i Srbije. Od septembra 2017. godine „Budućnost“ je član Upravnog odbora Evropske mreže za rad sa počiniocima nasilja sa sjedištem u Berlinu.

 

UG „Budućnost“ je od 2015. godine nosilac sertifikata za sistem upravljanja prema ISO 9001:2008, a u 2017. godini je uspješno završena revizija dosadašnjeg rada po pomenutoj standardizaciji, te nam je produženo važenje sertifikata. S obzirom na to, svi zaposleni UG „Budućnost“ morali su biti dodatno edukovani o novinama koje predviđa standard ISO 9001:2015, a na koji će se organizacija presertifikovati do polovine naredne godine.

 

Posljednja potvrda našeg zalagačkog truda i rada stigla je juče, kada su odbornici skupštine opštine Modriča usvojili Nacrt Lokalnog akcionog plana za djecu sa područja opštine Modriča, dokumenta koji predstavlja je rezultat zajedničkog rada predstavnika svih institucija za brigu o djeci na području opštine Modriča, lokalne samouprave, nevladinih organizacija i nadležnih institucija. Osnovni cilj donošenja LAP-a za djecu u opštini Modriča je stvaranje što povoljnijih uslova za život djece i porodice, njihovo zdravo psiho-fizičko odrastanje i uključivanje u društvo i participaciju u odlučivanju, a sve to u najboljem interesu djece.

"Bila je ovo godina u kojoj smo dali naš maksimum da ostvarimo zacrtane ciljeve i smatramo da smo u tome uspjeli. UG "Budućnost" ove godine je napunilo 21. godinu i ponosni smo što možemo da kažemo da za sve te godine koliko postojimo rezultati i dalje ne prestaju da se nižu. Želim da se zahvalim našim donatorima, parnerima, volonterima/kama i cjelokupnom timu UG "Budućnost", ali i svima vama koji ste godinama uz nas i da vam čestitam i poželim uspješnu Novu 2018. godinu", rekla je Gordana Vidović, direktorica UG Budućnost.

 

 

Pin It

Odbornici Skupštine opštine Modriča juče su jednoglasno usvojili Nacrt Lokanog akcionog plana za djecu na području opštine Modriča za period 2018-2022. godina.

Istovremeno je odlučeno da će se, najkasnije u roku od 40 dana, ovaj dokument razmatrati u formi Prijedloga.

Lokalni akcioni plan (LAP) za djecu opštine Modriča je rezultat zajedničkog rada predstavnika svih institucija za brigu o djeci na području opštine Modriča, lokalne samouprave, nevladinih organizacija i nadležnih institucija.

Izrada LAP-a za područje opštine Modriča je aktivnost projekta „Investiranje za djecu“, odobrenog od strane organizacije „Save the Children“, a koji realizuje Udruženje građana Budućnost. Sama izrada LAP-a realizuje se u saradnji sa Opštinom Modriča u okviru potpisanog Memoranduma o saradnji od 23. septembra 2015. godine

Osnovni cilj donošenja LAP-a za djecu u opštini Modriča je stvaranje što povoljnijih uslova za život djece i porodice, njihovo zdravo psiho-fizičko odrastanje i uključivanje u društvo i participaciju u odlučivanju, a sve to u najboljem interesu djece.

Osnov za izradu Lokalnog akcionog plana za djecu je UN-ova Konvencija o pravima djeteta sa posebno utvrđenim preporukama Komiteta za prava djeteta koje imaju za cilj osiguranje jednake pravne zaštite za svu djecu što se postiže usklađivanjem postojećih zakona sa nevedenom Konvencijom. Na nivou BiH je usvojen „Akcioni plan za djecu Bosne i Hercegovine 2015.-2018. godina“ kojeg je usvojilo Vijeće Ministara.

Pin It

 

Kompanija Avon je u okviru „16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama“ pokrenula kampanju pod nazivom „Progovori protiv nasilja u porodici - Čitaj između redova“ čiji cilj je da se javno progovori protiv nasilja u porodici. U okviru ove kampanje AVON je donirao 25.000 KM  Fondaciji lokalne demokratije i Sigurnoj mreži za pomoć sigurnim kućama u BiH.

Novac koji je uručen Sigurnoj kući u Modriči  iskoristili smo za nabavku hrane, sredstava za higijenu i ogreva.

Ovom prilikom želimo javno da se zahvalimo AVON-u, društveno odgovornoj kompaniji što je svoj novac usmjerila na pomoć sigurnim kućama u BiH. Donirani iznos iskoristili smo za kupovinu i nabavku hrane, higijene i ogreva i bio nam je od velikog značaja.

Kampanja „Progovori protiv nasilja u porodici- čitaj između redova“ se nastavlja i dalje, a sve informacije o kampanji, kao i načinima pomoći u borbi protiv nasilja u porodici možete pronaći na stranici progovoriprotivnasilja.ba

Pin It

20

GODINA

300

PROJEKATA

100

PRIZNANJA

20.000

KLIJENATA